Irodába és otthonra is gázpalack

Itt az irodában és otthon is az egyik legkellemetlenebb feladat a gázpalackokkal való foglalkozás. Rengeteg minden gázzal működik, de ezeknek az eszközöknek a karbantartásával senki sem szeret, nyűglődni. Még emlékszem arra, amikor a nagyszüleimnek ilyen palackja volt otthon, és cserélni kellett.  Nekünk a cégnél is néha fel kell tölteni azt a pár palackot, amit használunk. És persze ezzel én vagyok megbízva. Hát nem mondom, hogy élvezem a feladatot. De akkor a főnököm azt mondta, hogy talán azért nem szeretek a gázokkal foglalkozni, mert nem tudok eleget róluk, és valószínű, hogy ebben igaza van, valóban nem tudok sokat az argonról, amilyen palackokat mi az irodában használunk. Szerencsére az irodaszerekről sokkal mélyebb tudással rendelkezem, de akkor is zavart az, hogy ilyen hiányosak az ismereteim.

Kicsit utánanéztem, mire is jó az argon, és azt találtam, hogy az argon az egyik legideálisabb védőgázzá, ami azért különleges, mert alig, vagy egyáltalán nem lép reakcióba más elemekkel és vegyületekkel, így ennek köszönhetően még a kohászat és ívhegesztés hőmérsékleti körülményei között sem lép kölcsönhatásba a fémekkel. Éppen ezért alkalmazzák a metallurgia területein, de még a búvárkodásban, élelmiszeriparban is, sőt,  még a fénycsövekben is felhasználják.

Egyébként mindezt annak a cégnek az oldaláról tudtam meg, aminél mi is végeztetjük a palackok cseréjét. Ez a cég a gázcseretelep raktárából Budapestre, és annak 20km-es vonzáskörzetébe is kedvező áron szállít, bármilyen mennyiségben. Már közel két évtizede ezzel foglalkoznak, rengeteg helyre szállítottak már, magánfelhasználóknak és cégeknek is. Ez sokkal kedvezőbb megoldás, mert nem kell elmenni neked magadnak a gázért, hanem ők jönnek el hozzád. Éppen ezért mindig tőlük szerezzük be, ha esetleg kell egy új argon palack nekünk az irodába.

Az oldalnak egyébként egy blog része is van, ahol nagyon sok hasznos információt talál még az olyan egyszerű felhasználó is, mint én vagyok. Például ha az ember meghallja a gáz szót, rögtön aggódni kezd azon, hogy vajon az otthoni berendezései biztonságosak-e, nem fenyegeti-e a családját valamilyen veszélyforrás. Sokat hallottunk a hírekben tűzkárokról, robbanásokról, amik akár egy lakásban is megtörténhetnek, na meg ott van a nagy mumus, a szénmonoxid mérgezés, amihez nem kell sok, csak rosszul karbantartott kazán, és már meg is van a baj. Jobb esetben valaki ki tudja hívni a mentőket, és csak egy hosszasabb kórházi tartózkodás lesz a böjtje a figyelmetlenségnek, rosszabb esetben a lakásban mindenki elájul, nincs aki telefonáljon, és akkor már nem lehet segíteni az emberen. Sajnos sokszor halál a vége a szénmonoxid mérgezéseknek. De így is sok olyan gáz van az otthonunkban, ami káros lehet. Például mindenki tudja, hogy a légkondik is veszélyes anyagokat tartalmaznak, és ezért meg is növekedik az olyan szakembereknél a rák kockázata, akik ezekkel foglalkoznak.

De hogy visszatérjek a gázpalackokkal foglalkozó oldalra. Tudtad azt, hogyan biztosíthatod a gázpalackok biztonságos használatát? Na, azt én sem, de amikor elolvastam a cikket, megvilágosodtam ezzel kapcsolatban is. Mivel a gázpalack helyes használata nem a gyártón múlik, hanem a felhasználón, hisz akármilyen biztosra gyártanak is valamit, ha nem rendeltetésszerűen használják, minden veszélyes lehet. Például tudtad, hogy egy gázpalackot csak 50 évig lehet használni? Persze nem valószínű, hogy valakinek ilyen sokáig nem fogy ki a palackja, de biztos ami biztos, jó ezt is tudni. Viszont rajta a szelepet már 10 évente cserélni kell. De ez még nem minden, ezeket a palackokat ellenőrizni is kell 10 évente, így lehetünk teljesen biztosak arról, hogy minden rendben van velük, nem jelentenek veszélyt. Például azt nem is tudtam, hogy a palack fala is vékonyodhat, pedig így van, és mivel nyomás uralkodik a belsejében nem kell sokáig töprengenünk azon, miért lehet veszélyes az, ha palack oldala kopik, elvékonyodik.

A gázpalack vizsgálata is nagy körültekintést igényel, miután eljött az idő az ellenőrzésre, a szakember először kívülről nézi meg, a palackon nincsen-e sérülés, horpadás, ütődés, égés, komolyabb elvékonyodás, kitüremkedés. Utána ellenőrzik a töltettömeget, majd pedig a szivárgást, ami persze azért fontos, hogy tudjuk, jól működik a szelep. Ha nyitva is van szelep, akkor is lényeges, hogy ne szivárogjon az anyag a szabadba. Ezután már csak a nyomáspróba következik, ami 25 bar nyomáson történik, mivel a palackban lévő gáz nagyjából 70 fokon haladja meg ezt az értéket, így ha ezt nem bírja ki a palack, akkor valószínűleg például egy véletlen lakástűz esetén robbanásveszélyt jelenthet.

Ezeket az ellenőrzéseket muszáj elvégezni, mivel szabad levegőn ezek az anyagok növekszenek, így egy nem túl nagy helyiséget is megtöltenek annyira, hogy az már robbanásveszélyt jelentsen.

Az ellenőrzésen túl, ami szintén a felhasználó felelőssége, hogy biztosítsa, mindig megfelelő mértékben legyen feltöltve a palack. Ha alul van töltve, az persze nekünk nem jó, de a túltöltött palack meg nagyon veszélyes lehet. Az is a mi felelősségünk, hogy megfelelő helyen tároljuk a palackot, ahol nincs extrém magas hőmérséklet és tűzveszély.

Még az argon palackok esetében is a terméket csak a megfelelő biztonsági eljárások betartása mellett lehet használni. Meg kell győződni arról használat előtt, hogy a gázrendszer szivárgás ellenőrzése meg volt. Persze az ilyen palackok mellett nem szabad dohányozni. Csak olyan berendezést szabad használni, amely erre a termékre, a tervezett nyomásra és hőmérsékletre alkalmas. A gáz belégzése persze minden esetben veszélyes lehet, és el kell kerülni azt is, hogy a termék a bőrrel érintkezzen. El kell kerülni azt is, hogy a termék légkörbe jutva szennyezze a környezetet..

A gáztartályok biztonságos használatához mindig figyelembe kell venni a gáz szállítójának kezelési utasításait. A palackokat minden fizikai károsodástól, védeni kell, de amennyire mi vigyázunk a palackokra az irodában, nem valószínű, hogy bármi baj éri őket. A legtöbb kollégám úgyis elkerüli az ilyen szerkezeteket, biztos nem kezdik el rugdosni őket szabadidejükben.

Végül a főnökömnek igaza volt, most, hogy sokkal többet tudok az argonról, és a gázpalackok biztonságos használatáról, sokkal kevésbé morgok amiatt, hogy nekem kell intézni a cserét. A múltkor, amikor az úriember eljött az emlegetett cégtől a palackért, még meg is kérdeztem tőle pár dolgot az argonról, és felhasználássáról. Látszott rajta, hogy szereti és érti is a munkáját, hisz hosszasan beszélt nekem arról, hogy a búvárkodásnál és a világításnál hogyan használják az argont. Érdeked dolgokat mondott, így azon kaptam magam, hogy fél óráig beszélek a nehézgázokról, amikről korábban semmit sem tudtam. Még mindig az irodaszerek az én asztalom, nem tervezek új karriert kezdeni, és beállni palackokat tölteni. De jó érzést volt, hogy a főnököm is elismerően nézett rám, amikor elmeséltem neki azt a pár dolgot az argonról és a palackok biztonságáról, amiket az utóbbi napokban megtanultam. Legközelebb ha kapok egy szokatlan feladatot, morgolódás helyett inkább azt nézem meg, mit tudok tanulni belőle. az nekem is kevesebb stresszel jár, és hasznosabb a kollégáimnak is.