Papír gyűjtés, és a kandallók

Az iskolában papír gyűjtés volt a hét elején. Persze ezt az időszakot minden kisgyerek izgalommal várja, ki mennyit gyűjt, ki mennyit vitt be, na és persze a lényeg, hogy verseny van a diákok között, hogy melyik osztály is viszi be a legtöbbet.

A gyűjtéswaste-paper-194219_640

Ezt az időszakot nem csak a gyerekek várják, hanem a szülők is, mert ilyenkor az összes eddig gyűjtött papír eltűnik otthonról és nem lesz útban. Ha jól emlékszem, fél évente van gyűjtés.

A nagyobb gyerekek ilyenkor már bandáznak, és úgy is gyűjtenek. A kisebbeknek erre nincs lehetőségük, hiszen én sem engedem az én 2. osztályos fiamat, hogy az utcán kóboroljon, nekik mi gyűjtünk. Bár mi igen szerencsések vagyunk, mert az egyik osztályban dolgozó szülő, valami olyan helyen dolgozik, ahol csomagolással foglalkoznak, és szállítmányozással. Annyi papír szokott összegyűlni ilyenkor, hogy nem s tudom, hogy hol tárolja. Ami pedig fontos, hogy jó súlya is van a papírnak. Mert ugye ez számít igazán, nem pedig hogy mekkora.

A gyerekek körbe járnak minden ismerőst, vagy éppen rokont, hogy ki tud nekik segíteni, hogy ők nyerjék meg a versenyt?.

A nagyi is mindig ad a gyerekeknek újságot, holott ők a kandallókba el tudják tüzelni begyújtáskor. Mind két nagyszülőnek van valamilyen alternatív begyújtási lehetősége. Ez nekik nem szokatlan, hiszen ők ebben nőttek fel. Talán az lenne a furcsa, ha nem lenne.

Ami még nagyon jó súlyú szokott lenni, azok az előző évi tankönyvek, vagy éppen megmaradt betelt füzetek. Ilyenkor mindig eszembe jut, hogy a drága pénzen megvásárolt füzetek iskolakezdésről- ide kattintva megtalálod mit is írnak róla- most meg dobon ki őket. Azért ez is valahol micsoda pocséklás annak ellenére, hogy újra felhasználják őket.

Kint külföldön azt hallottam, hogy a középiskolában már úgy oldják ezt meg, hogy kapnak a gyerekek egy elektromos eszközt, laptopot, vagy valami hasonlót, és azon kapják a tananyagot, írásbelit mindent. Valahol ez is egy jó megoldás, hiszen ha valaki vigyáz rá, az évekig hasznos marad. Bár az is igaz, hogy egyszer minden elromlik, de legalább nem kell fákat kivágni érte, és ha össze adjuk a tanult évek száma alatt elköltött könyvek árát, lehet ugyan ott lennénk.